Rijexamen

Voordat je zelfstandig mag auto rijden, moet je een praktijkexamen afleggen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid). Wanneer je slaagt wordt een Verklaring van Rijvaardigheid verstrekt, zodat je het autorijbewijs kan aanvragen bij de gemeente. 

Rijexamen | Theorie examen

Om praktijkexamen te mogen doen moet je in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Hiervoor moet je een examen maken bij één van de circa dertig theoriecentra van het CBR. Doormiddel van het DigiD vraag je online het examen aan op www.cbr.nl. Voor deelname aan het theorie examen moet je minimaal 16 jaar oud zijn. 

Het theorie examen bestaat uit twee onderdelen, namelijk:

1. Gevaarherkenning

2. Verkeersregels en verkeersinzicht

Het eerste onderdeel bevat 25 vragen over bepaalde verkeerssituaties die je te zien krijgt. Het tweede onderdeel bestaat uit 40 vragen. Wanneer je slaagt blijft het theoriecertificaat 1,5 jaar geldig.

Op de volgende pagina kun je verschillende websites vinden om het theorie examen te oefenen;

Theorie examen oefenen, klik hier!

Rijexamen | Tussentijdse toets

 Om te kijken of je al klaar bent om af te rijden ga je eerst een tussentijdse toets doen. Dit is een officiële toets die afgenomen wordt door het CBR. Doormiddel van de tussentijdse toets kan er gekeken worden waar nog extra op geoefend moet worden. Maar je kan ook alvast wennen aan de examinator van het CBR en voorproeven hoe het echte rijexamen zal gaan. Bovendien heb je tijdens de tussentijdse toets al vrijstelling kunnen verdienen voor de bijzondere verrichtingen, als inparkeren, straatje keren en helling trekken. Wat er allemaal voor zorgt dat het rijexamen makkelijker en beter zal gaan!

Rijexamen | Praktijkexamen

Over het algemeen wordt het praktijkexamen, of afrijden, ervaren als zenuwslopend. Door spanning kunnen er fouten gemaakt worden die tijdens het lessen niet zouden zijn gebeurd. Sommigen hebben er zelfs zo’n last van dat ze een speciaal faalangst examen doen. 

Bij ESAR word je op een zodanige manier voorbereid dat je zelfverzekerd het praktijkexamen tegemoet kan zien. Door het volgen van een gestructureerde opleiding weet je waar je aan toe bent en ga je pas op voor je rijexamen wanneer jij daar klaar voor bent. 

De aanvraag voor het examen wordt door de rijschool verzorgd. Het afrijden wordt gedaan bij CBR Schelluinen in Gorinchem. De duur van het examen is 55 minuten, waarvan je 35 minuten ook daadwerkelijk zelfstandig rijdt. Het afrijden gebeurt in je eigen lesauto. Naast de examinator is het ook mogelijk om je rijinstructeur mee te laten rijden. Na afloop krijg je meteen te horen of je geslaagd bent. Door het volgen van een RIS-opleiding is deze kans bijna 20% hoger dan het landelijke gemiddelde! 

2todrive

ESAR biedt de mogelijkheid om al rijlessen te volgen vanaf 16,5 jaar. Het rijexamen mag je dan doen vanaf je 17e.  Totdat je 18 jaar bent mag je alleen autorijden onder begeleiding van een ervaren automobilist. Lees meer over 2todrive...