Autorijlessen

Rijschool Esar is voor de autorijlessen gespecialiseerd in de moderne methode RIS (Rijopleiding in Stappen). Deze methode voor autorijlessen leert leerlingen stap voor stap verantwoord autorijden. Hierdoor ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer. Het aantal rijlessen dat nodig is voor het behalen van je rijbewijs is afhankelijk van je eigen vooruitgang. Gemiddeld hebben mannelijke leerlingen 30 lessen nodig en vrouwelijke leerlingen 40 rijlessen. Het volgen van een Rijopleiding in Stappen hoeft niet langer te duren dan een traditionele opleiding. 

Alle autorijlessen worden gegeven in een Hyundai i40, een zeer comfortabele auto om in te rijden.

Veilig, vertrouwd en verantwoord de weg op!

Dat is waar de rijlessen bij Rijschool Esar om draaien

Kans van slagen is aanzienlijk hoger!

Beginnende chauffeurs zijn vaker betrokken bij verkeersongevallen dan ervaren chauffeurs. Onderzoek toont aan dat bestuurders veiliger het verkeer ingaan na het volgen van een RIS-opleiding. Maar wat maakt deze opleiding nou zo anders dan een traditionele opleiding? 

logo ris rijopleiding in stappen rijschool esar gorinchem

Zoals de naam als zegt, doorloop je de rijopleiding in stappen. Je begint de autorijlessen met alleen sturen en goed kijken. Daarna ook gas geven, vervolgens ook remmen en zo bouw je de autorijlessen op tot volwaardig bestuurder. Er zijn in totaal 39 “handelingsscripts”, die zijn verdeeld over de volgende vier fases:

1. Voertuigbediening en voertuigbeheersing

2. Beheersing van eenvoudige manoeuvres en verkeerssituaties

3. Complete voertuigbediening en beheersing van complexe verkeerssituaties

4. Veilige en verantwoorde verkeersdeelname 

Elke fase van de autorijles wordt afgesloten met een toets. De eerste twee toetsen worden afgenomen door je eigen rij-instructeur. Hierbij wordt je getest op je kennis en vaardigheden. De derde toets is een tussentijdse toets waarbij je alvast inzicht krijgt in de gang van zaken bij het CBR. Hierbij word je getest op complexe situaties, zoals het rijden op rotondes en snelwegen. Tevens kan je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op je praktijkexamen. Heel handig, want dat scheelt al weer een zenuwmomentje! Daarnaast is je eigen rijinstructeur ook aanwezig bij deze toetst en kan je prestaties dus vergelijken met de manier van rijden gedurende je rijlessen. Zo kan hij je in de laatste fase optimaal voorbereiden op de laatste toetst: het praktijk rijexamen bij het CBR. 

Een goede voorbereiding (autorijlessen) is het halve werk

Bij de Rijopleiding in Stappen wordt verwacht dat je jezelf voorbereid op je aankomende autorijles. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een lesboek. Deze omschrijft handelingsscripts die tijdens de rijles aanbod komen, zodat je instructeur deze theorie dan niet hoeft te behandelen. Hierdoor heb je meer tijd om te oefenen! 

Een voorbeeld is het script SCAN, waarbij de handelingen worden omschreven voor het correct waarnemen:

- Kijk 200 meter vooruit

- Blik niet fixeren

- Kijk binnenspiegel

- Kijk voor de auto

- Kijk buitenspiegel(s) 

Eigenlijk is het een soort gebruiksaanwijzing voor de autorijlessen, waarbij je de verschillende stappen doorloopt. 

Veilig, verantwoord en zelfverzekerd de weg op

Uiteindelijk draaien de autorijlessen bij ESAR maar om één ding: leerlingen optimaal voorbereiden om op een veilige en verantwoorde manier kunnen deelnemen aan het verkeer.